Солідні штрафи за неявку до суду підготували народні депутати

Група народних депутатів внесла до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає підвищення штрафів за неповагу до суду, зокрема за неявку на судове засідання. Наразі документ перебуває на розгляді комітету з питань правоохоронної діяльності. 
Згідно із проєктом закону, штраф за неявку на засідання або невиконання розпоряджень судді зросте з 2550 до 3400 гривень. За повторне порушення сума штрафу сягатиме 6800 гривень.
Керівниця напряму національної аналітики Центру спільних дій Оксана Заболотна вважає, що це рішення допоможе покращити дисципліну учасників судового процесу. Водночас вона вказує на незбалансованість стягнень: “Усі нові законопроєкти, що передбачають адміністративну відповідальність, мають цю проблему. Депутати інколи випадковим чином визначають розмір штрафів. Адже немає обґрунтування, за які правопорушення – який розмір штрафу”. 
Законопроєкт також пропонує дозволити примусове доставлення до суду людей, які не зʼявилися на розгляд справи про адміністративне правопорушення. Але цю норму не застосовуватимуть до неповнолітніх, людей з інвалідністю першої та другої груп, вагітних жінок і тих, які доглядають дітей віком до шести років або дітей з інвалідністю.
Якщо підозрюваного не було на засіданні, на нього все одно зможуть накласти штраф.
У Центрі спільних дій пояснили, як діяти в цьому випадку.
“Якщо людини не було на розгляді справи, під час якого на неї наклали штраф, вона може подати клопотання про скасування цієї санкції. Його розглядатиме інший суддя цього ж суду. Якщо іншого судді немає – клопотання передадуть в найближчий суд”, – коментує аналітикиня Оксана Заболотна.
На думку аналітиків, законопроєкт зможе не лише покращити дисципліну учасників судового процесу, але й сприятиме швидшому розгляду справ.
“Зараз суди перевантажені справами через брак суддів. І тільки минулого місяця з'явилися перші укази президента про призначення суддів. Але останнім часом накопичилося чимало справ. А посилення відповідальності за неповагу до суду сприятиме їх швидшому розгляду”, – пояснює Заболотна.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?